|
"Anyák napja a legszebb nap a világon" egy anyának!Édesanyánk rengeteget dolgozik azért, hogy nekünk meglegyen mindenünk. Kimossa a ruhánkat, megfőzi a kedvenc ételünket, rendbe teszi a rendetlenül hagyott szobánkat. A bánatunkat neki mondjuk el.Most aki anya az most ugyan ezt csinálja,és talán néha -néha eszébe jut ,hogy "IGEN ANYUKÁM IS EZT CSINÁLTA" egy kis recept amivel meglephetjük szeretett édesanyánkat! Hozzávalók: a pitéhez (turós almásan) 50 deka liszt VAGY: (2/3 rész graham) 3 tojás sárgája 1-1.5 deci tej 25 deka szobahőmérsékletű vaj 2 deka élesztő 1-2 evőkanál rum csipet só, 2-3 evőkanál gyümölcscukor (kristálycukor esetén több) 1 citrom héja túrótöltelék 60 deka túró 2-3 evőkanál cukor 1 tojás sárgája (plusz fél tojás, fél tojás elég a tészta kenéséhez) 1 csokor kapor maradék tojásfehérje habbá verve a citrom héja 1-2 evőkanál búzadara almatöltelék 6 nagyobb alma, lehetőleg édesebb fajta 2 evőkanál zsemlemorzsa 1 evőkanál gyümölcscukor A tésztát az alapanyagokból összegyúrtam, az élesztőt elég csak belemorzsolni. Akkor jó, ha az edény falától elválik, és már nem morzsalékos: egy kis plusz tejjel sikerült beszabályozni, az eredeti recept harmadennyit írt, a végén másfél deci fogyott el. Amíg a töltelékkel dolgoztam, a tésztát beraktam a hűtőbe. Villával megtörtem a túrót, hozzáadtam a cukrot, a tojássárgáját, egy csokor felaprított kaprot, a citrom héját lereszelve, a búzadarát, és mivel látszott, hogy a pite tetejére nem lehet elkenni egy tojást, így annak a felét is. Jól eldolgoztam, felvertem a tojásfehérjéket, és elkevertem benne azt is. Ez után jött az almatöltelék. Meghámoztam és lereszeltem az almákat, enyhén kinyomkodtam. Lényeges, hogy ugyanannyi legyen a mennyisége, mint a túrónak, ha nem elég reszeljünk le még egy almát. Hozzáadtam az őrölt fahéjat, a morzsát és egy evőkanál gyümölcscukrot, és összekevertem. A tésztát nagyjából elfeleztem. Az egyik felét kicsit nagyobbra vettem, mivel nincs elég rutinom a pontos formára nyújtásban, és a levágott részek mentek vissza a másik felébe. Szóval kinyújtottam, méretre szabtam, és ment a az előzőleg kivajazott tepsibe (~37x23 cm). Megszórtam egy kics morzsával, az almás töltelék allatt kicsit erősebben. Rásímítottam a kétfajta tölteléket, a tetejét is kissé megszórtam morzsával. Most jött a neheze, méretre és formára nyújtani a maradék tésztát. Nem volt egyszerű, de trükköztem, a levágott részekből kipótoltam a nem megfelelő, egérrágta széleket: viszonylag sikeresen nyomogattam és illesztgettem. Szóval ráhelyeztem a tetejét is, megkentem a tojással, villával megszurkáltam és 180 fokon 50 percig sütöttem. EZ a vers mindent meg fogalmaz ,elárul. Május első vasárnapja /ANYÁKNAPJA/ Mindenki virág, ajándék, kézzel készitett ajándékot vissz nagymamáknak, dédiknek, anyukáknak, és persze van aki a temetőbe vissz virágot és ott emlékezik meg édesanyáról! Nagy Ferenc: Édesanyám Van egy szó, van egy név ezen a világon, Melegebb, színesebb, mint száz édes álom. Csupa virágból van, merő napsugárból.. Ha ki nem mondhatod, elepedsz a vágytól. Tisztán cseng, mint puszták estéli harangja, Örömében sir az, aki e szót hallja. Ártatlan kisgyermek, csöpp gügyögő hangja, Amikor gőgicsél, mintha volna szárnya. A amikor a szíved már utolsót dobban, Ez az elhaló szó az ajkadon ott van. Mehetsz messze földre, véres harcterekre, Ez a szó megtanít igaz szeretetre. Bánatban, örömben - ver az Isten vagy áld, Hogyha elrebeged, már ez is imádság. És ha elébed jön könnyes szemű árva, E szóra felpattan szíved titkos zárja. Drága vigasztalás ez a szó, ez a név, Királynak, koldusnak menedék, biztos rév. Te vagy legboldogabb, nem gyötörnek gondok, Ha keblére borulsz, és el kinek mondod? S ha szomorú fejfán olvasod e nevet, Virágos sírdombon a könnyed megered. Van egy szó, van egy név, valóság, nem álom, Nekem a legdrágább ezen a világon. MINDEN KEDVES ANYUKÁNAK, NAGYMAMÁNAK, DÉDIKNEK SOK SOK BOLDOG ANYÁKNAPJÁT KIVÁNOK. Nagy Csilla /édesanyanya/ (A cikket beküldte: cicaanya)
|